img-eficacitate

Toate bolile încep din intestine- Hipocrate (n. 460 î.Hr.- d. 370 î.Hr.)
70% din sistemul imunitar este localizat în și în jurul intestinelor;

  • Relația dintre probiotice și sistemul imunitar este evidentă odată cu înțelegerea fiziologiei sistemului digestiv și imunitar.
  • Microbiota joacă un rol crucial în stabilirea și menținerea unei bune funcționări a sistemului imunitar, prin îndeplinirea unor sarcini metabolice și imunologice importante.
  • Microbiota este capabilă să moduleze și să echilibreze sistemul imunitar la nivel sistemic și al mucoasei.
  • Când sistemul digestiv funcționează corect, servește ca o barieră pentru bacterii, viruși și agenți patogeni, astfel probioticul, poate fi administrat și ca măsura de prevenție, nu doar când apar dezechilibre ale florei intestinale.

Etapele dezvoltării sistemului imunitar*

Vârstă Sistem imunitar Activitatea sistemului imunitar
Sugar în dezvoltare Sistemul imunitar este imatur la naștere, dar se dezvoltă rapid ca răspuns la stimuli externi după naştere şi pe tot parcursul copilăriei. Sistemului imunitar al sugarului este influențat și de modalitatea prin care acesta s-a născut: cezariană sau pe cale naturală. În cazul nașterilor prin cezariană, noi-născuții au un sistem imunitar mai puțin dezvoltat decât în cazul celorlalți.
Copil/adolescent dezvoltare și maturizare Sistemul imunitar se maturizează prin expunerea la agenți patogeni și alte substanțe nocive, fiind sprijinit de vaccin și imunizare naturală.
Adult matur La persoanele sănătoase sistemul imunitar este acum complet maturat și funcțional. Corpul reactionează eficient la agenții patogeni cunoscuți anterior.
Adult vârstnic scăzut Eficacitatea sistemului imunitar scade pe măsură ce diferitele mecanisme ale sistemului imunitar devin mai slabe.

*Maggini et al: Immune function and micronutritients requirements change over life course'

Bifidobacterium longum îmbunătățește eradicarea H. pylori și are efecte pozitive în complicațiile asociate antibioterapiei anti-H. pylori ¹

Studiu: dublu orb, randomizat, controlat placebo, desfășurat pe o perioadă de 2 ani

Subiecți: n=63 pacienți cu tulburări dispeptice, care nu au încercat eradicarea H. pylori anterior studiului

Metodologie

Pacienții cu H. pylori au fost repartizați în 2 grupuri constituite randomizat:

  • Grupul de control, n=32 ⇒ 40 mg esomeprazol, 1.000 mg amoxacilină, 500 mg claritromicină de 2 ori / zi x 7 zile + 2 caps placebo de 2 ori / zi x 4 săptămâni
  • Grupul test, n=31 ⇒ aceeași triplă terapie PPI + 2 caps Bifidobacterium longum BB536 de 2 ori / zi x 4 săptămâni

Rezultate: Suplimentarea triplei terapii PPI pentru 1 săptămână cu Bifidobacterium longum a condus la o rată mai mare a eradicării H. pylori în grupul test și a unei incidențe mai scăzute a diareei la pacienții cu dispepsie non ulceroasă.

Concluzie: Inhibând dezvoltarea bacteriilor patogene și îmbunătățind sistemul imunitar, Bifidobacterium longum este o tulpină probiotică de primă intenție în asocierea cu tripla terapie PPI pentru eradicarea H. pylori, având efecte pozitive și la diminuarea efectelor secundare (diareea).

1. Chitapanarux, Taned et al (2015) Effect of Bifidobacterium longum on PPI-based triple therapy for eradication of Helicobacter pylori: a randomized double-blind, placebo controlled study. Journal of Functional Foods 13, p. 289-294

Suplimentarea zilnică cu Bifidobacterium Lactis reduce riscul infecțiilor respiratorii de tract superior cu 27% comparativ cu placebo, la adulți activi sănătoși *

Studiu: randomizat, dublu-orb, controlat placebo, desfășurat pe o perioadă de 5 luni
Subiecți: n=465 adulți activi, sănătoși, cu infecții respiratorii de tract superior recurente
Metodologie:
3 grupuri constituite randomizat:
1. grupul Bifidobacterium lactis 2 x 10ꝰ UFC/zi, n= 161
2. grupul Lactobacillus acidophilus + Bifidobacterium lactis, 5 x 10ꝰ UFC/zi, n= 155
3. grupul placebo, n=149

Rezultate: În grupul Bifidobacterium Lactis au fost 59 de episoade singulare URTI și 43 de evenimente recurente, cu 24,5 % mai puține decât în grupul placebo. De asemenea, riscul infecțiilor respiratorii de tract superior a fost mai mic cu 27% decât în grupul placebo.
Concluzie: Suplimentarea zilnică cu Bifidobacterium Lactis a avut efecte pozitive în diminuarea infecțiilor respiratorii de tract superior, într-o cohortă de pacienți adulți sănătoși.

* West, Nicholas P. et al (2014) Probiotic supplementation for respiratory and gastrointestinal illness symptoms in healthy physically active individuals. Clinical Nutrition 33, p 581-587