Super-eroii din sistemul digestiv

Medicul grec Hipocrate, părintele medicinei moderne, a fost cel care a afirmat în secolul al III-lea î.Hr.: ,,Toate bolile încep în intestine”.

Nu mai există nici o îndoială că microorganismele noastre intestinale participă la o gamă largă de procese fiziologice, printre care detoxifierea, inflamația, funcționarea sistemului imunitar, producția de vitamine, absorbția nutrienților, utilizarea carbohidraților și a grăsimilor, semnalizarea senzației de foame și de sațietate. Așadar, aceste microorganisme care trăiesc în intestinele noastre și care contribuie la digestie, pot fi numite super-eroii sistemului digestiv.

Bacteriile bune din intestine

Conform ultimelor cercetări științifice, flora intestinală formată din bacteriile care populează pliurile pereților intestinali joacă o mulțime de roluri importante:

  • Ajută la digestie și la absorbția nutrienților.
  • Creează o barieră fizică în calea bacteriilor ,,rele” (flora patogenă), virusurilor nocive și paraziților dăunători.
  • Joacă rolul unui sistem de detoxifiere. Bacteriile intestinale contribuie la prevenirea infecțiilor și servesc drept linie de apărare împotriva a numeroase toxine care ajung în intestine.
  • Are o influență profundă asupra răspunsului sistemului imunitar.
  • Produce și eliberează enzime și substanțe importante care colaborează cu procesele biologice din corp, precum și cu compuși pentru creier, printre care vitamine și neurotransmițători.
  • Ține sub control mecanismele inflamatorii ale organismului, lucru care la rândul său influențează risculul de apariție a practic tuturor tipurilor de afecțiuni cronice.