Legătura dintre creier și intestine

Îți mai amintești momentul în care te simțeai nervos și neliniștit și a început să îți fie rău de la stomac? A fost înaintea unui interviu? Sau după un examen important pentru tine? Așa cum creierul îți oferă senzația de fluturi în stomac, tot așa și intestinele transmit starea de îngrijorare către creier.

Probabil atunci când te gândești la sistemul nervos, îți vin în minte creierul și măduva spinării. Însă acesta este doar sistemul nervos central, iar alături de el mai există și sistemul nervos enteric sau intestinal.  Acesta din urmă mai este numit de către cercetătorii de astăzi și ,,al doilea creier” întrucât în intestine sunt prezenți o mulțime de neuroni! Pe lângă faptul că reglează celulele imunitare și hormonii, sistemul nervos enteric mai produce și o substanță care creează o stare de bine – serotonina. Între 80% și 90% din cantitatea de serotonină din organism este produsă de ,,creierul intestinal”.

  • Adam Hadhazy, ,,Think Twice: How the Gut’s ‘Second Brain’ influences Mood and Well-Being”, Scientific American, 12 februarie 2010, http://www.scientificamerican.com/article/gut-second-brain/.
  • Siri Carpenter, ,,That Gut Feeling”, Am. Psychol. Assoc. 43, nr.8: 50, http://www.apa.org/monitor/2012/09/gut-feeling.aspx.