Microbiomul nostru

Deși multă vreme am fost învățați să considerăm bacteriile drept agenți patogeni, care produc infecții și pot fi fatale, în prezent, cu ajutorul descoperirilor științifice, trebuie să înțelegem faptul că sunt unele microorganisme care au un rol fundamental în viața noastră.

Ilia Mecinikov este biologul rus (laureat al premiului Nobel), care în sec. XIX a descoperit legătura directă dintre echilibrul bacteriilor din organism și longevitatea umană. De atunci și până acum, cercetările științifice au oferit credibilitate sporită ideii că aproape 90% din toate afecțiunile umane cunoscute pot fi asociate cu un intestin nesănătos. Din păcate, cel mai frecvent, majoritatea oamenilor au în intestine mai multe bacterii ,,rele” (patogene) decât bacterii ,,bune”. Lipsa unui univers microbian divers și echilibrat ne aduce atât probleme de sănătate, cât și o lipsă generală de vitalitate.

Microbiomul intestinal

Microorganismele care trăiesc în interiorul nostru formează un sistem complex care, alături de amprenta sa genetică, are numele de microbiom. Microbiomul intestinal sau flora intestinală diferă foarte mult de la un individ la altul și se poate modifica în funcție de alimentație.

Ești ceea ce mănânci

Cunoaștem deja faptul că microorganismele din sistemul nostru digestiv participă la o gamă largă de procese fiziologice precum: detoxifierea, funcționarea sistemului imunitar, absorbția nutrienților, inflamația, utilizarea carbohidraților și a grăsimilor etc. Așadar, un microbiom perturbat ne-ar putea afecta metabolismul, imunitatea, libidoul dar și starea de spirit. Cunoscând legătura dintre microbiom și starea de sănătate, trebuie să ne răspundem la 2 întrebări: ,,Microbiomul meu este sănătos, fiind prezente mai multe bacterii benefice? Sau este bolnav și dominat de bacterii neprietenoase, patogene?”