Știai că…

  • Antoine van Leeuwenhoek este un cercetător olandez care, în secolul al XVII-lea, analizând la microscop propria placă bacteriană, a descoperit o lume plină de ,,animalicule”. El este considerat părintele microbiologiei.
  • Organismul uman este colonizat de un număr de 10 ori mai mare de microorganisme decât propriile noastre celule.
  • Oamenii de știință au reușit identificarea a 10.000 de specii de microbi – fiecare microb cu propriul ADN. Cu alte cuvinte, putem afirma faptul că pentru fiecare genă din corpul uman avem 360 de gene microbiene.
  • Importanța microbiomului a motivat Institutul Național al Sănătății (INS) să lanseze Proiectul Microbiomului Uman în anul 2008 ca o extensie a Proiectului Genomului Uman. Unii dintre cei mai buni oameni de știință din America au primit sarcina de a cerceta legătura dintre modificările microbiomului și sănătate.
  • Greutatea cumulată a bacteriilor din intestine ajunge la circa 1.5 – 2 kilograme – cam aceeași cu greutatea creierului (jumătate din masa scaunului constă din bacterii eliminate).
  • Unele bacterii prosperă la temperaturi care ne-ar face sângele să fiarbă. Iar altele pot supraviețui sub limita înghețului.
  • Splendida insulă grecească Ikaria, din Marea Egee, găzduiește cei mai mulți nanogenari din lume. Păstrându-și o stare bună fizică și mentală, aproape una din trei persoane ajunge în al zecelea deceniu de viață. Secretul lor? O alimentație sănătoasă formată din legume din grădină, iaurt preparat în casă și ulei de măsline, însoțită de activitate fizică susținută. Locuitorii insulei duc o viață considerabil mai sănătoasă decât multe persoane din lumea occidentală dezvoltată.

*Dan Buettner, ,,The Island Where people Forget to Die”, New York Times Magazine, http://www.nytimes.com/2012/10/28/magazine/the-island-where-people-forget-to-die.html